Kärlek Kärlek

Ska vi ta en meta text kanske.  En text om kreativitet. Jag har nämligen hört att det pågår en debatt om densamma. Vad som gynnar kreativitet och vad som inte gynnar kreativitet. Så jag tänkte att jag får väl ta o reda ut det.

Det är nämligen mycket enkelt. Svaret finns i själva ordet kreativitet och kanske allra främst i uttrycket en kreativ människa. Vad är en kreativ människa? Jo en människa som skapar, en människa som lever så mycket att han ser till att något som aldrig har funnits förut kommer ur hans blotta existens. Vad krävs av en människa för att göra det? Ja förutom alla de förståndsgåvor och känslor som jag kommer till senare så krävs det om du frågar mig ett jävla stort välmående. För att något kreativt bokstavligen ska komma ur din existens så måste din existens likväl vara i ett fan så stort bad av endorfiner. Ett endorfinbad som min egen existens inte alls plaskar runt i för tillfället, men jag skapar ändå, och det är tro det eller ej inte en motsägelse. Kreativitet gynnas nämligen, som flera debattörer vart inne på, av så kallade negativa känslor. Kreativitet gynnas av känslor som stress, ilska, aggression, upprördhet, frustration, o.s.v. Men däremot inte av en beryktad känsla som det pratats mycket om, nämligen:

Depression.

Kreativitet gynnas i allra högsta grad inte av depression. Kreativitet gynnas av känslor som ilska och aggression som någonstans leder till ett aktivt handlande. Inte av känslor som olust och depression som enbart, i min erfarenhet, leder till passivitet, sängliggande, ovilja, hopplöshetskänslor, självmordstankar o.s.v.

Likväl är depression också en känsla som ingår i den kreativa människans emotionella repertoar. Att vara deprimerad av och an går hand i hand med den kreativa läggningen. Det är en produkt av alla de ”negativa” känslor som också gynnar densamma. Det är en produkt av att leva ett fullödigt liv, fullt av motgångar, fullt av strider, fullt av mänsklighet.

Känslor är nämligen den allra största braständaren för kreativitet och den som inte har det, är inte kreativ. Det är också därför, om vi ska införa lite förakt i vår text, som medelsvensson heller inte är särskilt kreativ. Därför att han eller hon lever sitt liv i kraft av känslobortfall, inte i kraft av känslosamhet.

Så mina vänner, lärdomen för idag är :

Lev ett liv som inte saknar en enda känsla. Lev ett liv som är motsatsen till likgiltighet, som är motsatsen till den avskyvärda vanligheten. Lev ett liv som fan i mig tar död på er om det så krävs, så länge ni skapar och så länge ni upprör världen. Sök läkning för era sår i konstens vackra moder. Och smek en kvinna då och då.

Godnatt.

P.S. Den bästa musiken är alltid den med 1600 views 😉

Ett svar på “Kärlek Kärlek“

  1. Kul att du är levande och har något värt att dö för – medan andra inte har något att dö för och på så sätt kanske inte heller något att leva för? Depression har jag känt många gånger är just ett uttryck för behovet av känslor – att man inte vill känna sig avtrubbad. Så ös ur dig bara, det kommer fram sakta men säkert!

Kommentera